Ambalarea produselor – tendințe pentru anul 2016

Dacă privim puțin la modul în care ambalarea produselor s-a realizat în 2015, ne vom putea face o idee asupra tendințelor de anul acesta.

În economie există o idee veche potrivit căreia “orice abundență crează un nou deficit”. Când un lucru devine popular, există întotdeauna o parte corespondentă a cărei valoare sporește, deoarece devine mai rară. Câteva tendințe vor conștientiza această schimbare și vor începe să exploateze deficitul, care va câștiga rapid popularitate până când va deveni o nouă normă. Iar ciclul se repetă. “Moda este nestatornica”. Acesta este ciclul cu care toți suntem familiarizați: tendințele vin și pleacă – apoi se reîntorc.

Designul este catalizatorul acestei ciclu. Rolul său este de a satisface cerințele consumatorului, de a crea soluții și idei noi. Prin urmare, cunoscând tendințele în designul ambalajelor, ne dăm seama ce vrea publicul larg. Studiem trecutul ca să putem prezice viitorul.

 

Antidotul designului în ceea ce privește ambalarea produselor în 2016

Ce putem vedea? În ceea ce privește ambalarea produselor, consumatorii sunt copleșiți. Așa că anul acesta lucrurile tind să se simplifice. Trăim într-o abundență de informații, opțiuni și mesaje. Avem totul la îndemână și posibilitatea de a fi mereu conectați cu milioane de oameni. Acest lucru presupune multe beneficii, dar este mai greu decât oricând să găsim ceea ce ne dorim de fapt.

Suntem distrași, copleșiți. Prin urmare, tindem să fim atrași de acele produse cu ambalaje care trec de nebunia și abundența lumii în care trăim. Ajungem să plătim bani grei persoanelor care ne luminează, ne clarifică anumite lucruri, le simplifică, ne ajută cu adevărat să descoperim lucrurile de calitate care sunt îngropate în carul cu fân de pe internet. Vrem mesaje simple, clare, digerabile – pentru că doar pentru acestea mai avem timp.

 

Rolul designerilor de ambalaje în 2016

Nu este vorba despre minimalism (“mai puțin înseamnă mai mult”), ci mai degrabă despre esențialism (“este deajuns”). Esentialismul se concentrează pe esențial, pe claritatea mesajului și pe crearea unei stări emoționale de împlinire și mulțumire.

Azi, rolul designului în ambalarea produselor este de a descoperi și de a sublinia ceea ce este important, deoarece este vorba despre formă și structură. Proiectanții care se ocupă de ambalarea produselor trebuie să fie ca niște designeri, să direcționeze clientul prin furtună către o singură experiență, căci asta caută azi oamenii. Designerii de ambalaje au rolul de a crea o legătură cu produsului și brandul.

În 2016 designerii se concentrează pe distribuire. Ambalare nu mai înseamnă doar așezarea unui obiect într-o cutie, ci presupune și experiența de “unboxing”, adică ce va simți clientul când va desface ambalajul și cum îl va desface (cât de ușor și cât de comod). Se merge pe mesaje simple, forme de bază și culori primare.

Sarcina designerului care se ocupă de ambalarea produselor în 2016 este destul de clară: să articuleze valoarea produsului în termeni simpli, abordabili și să ghideze consumatorul prin furtuna de informații de care este asaltat. Poate face acest lucru în mai multe moduri, dar important este să se concentreze asupra esențialului și să elimine restul informațiilor.

 

5 Tendințe principale

  1. Cât mai simplu cu putință – simplificarea mesajului de pe ambalaj (font)
  2. Mesaj exprimat clar, accesibil, onest prin modele și forme (cercuri, triunghiuri, pătrate; contrast ridicat, alb și negru sau ambalaje într-o singură culoare)
  3. Ambajale tip vintage – combinarea elementelor din trecut cu cele moderne
  4. Produse cu ambalaje artizanale, cu simț autentic.
  5. Creșterea durabilității ambalajelor și interesul pentru reutilizare. La paff.ro noi vă putem ajuta să găsiți soluții inovatoare pentru ambalaje eco-friendly și pentru promovarea refolosirii ambalajelor.

 

Ce design de ambalaj va inspiră?

Fie că vă atrag și vă inspiră proiectele pe care le-am derulat deja, fie că vreți să explorați noi soluții de ambalare a produselor, va puteți bază pe experiența și calitatea serviciilor noastre. Nu trebuie să așteptați pentru a vă stabili un plan în ceea ce privește ambalarea produselor pe care le distribuiți. Apelați-ne acum și vom identifica împreună cu dumneavoastră cele mai bune soluții de ambalare ținând cont de cele mai noi tendințe de anul acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.