Cutii din carton, o mică istorie.

Cutii din carton, o mică istorie

Cutii de carton. Ambalaj deschis in care se afla o femeie.

Există în viața noastră unele produse pe care deși le folosim zi de zi, nu le dăm o atât de mare importanță, considerând că ni se cuvin și că au servit lumea dintotdeauna. Printre aceste produse avem și cutiile din carton.

Deși ai crede că acest obiect atât de simplu și de comun a existat încă de la începuturi, adevărul este că aceasta a apărut abia în secolul XIX, iar în momentul apariției a reprezentat o adevărată revoluție în tot ceea ce ținea de transportul de marfă.

Din ce sunt realizate cutiile din carton?

Evident, din carton. Cartonul acesta este realizat însă din fibre și beneficiază de o căptușeală de hârtie canelată. Structura cartonului duce la un ambalaj deosebit de rezistent, ideal pentru ambalaje. Varietatea de produse care pot fi ambalate în cutii din carton este extrem de mare, începând cu mâncare și terminând cu diverse produse industriale.

Când a apărut cartonul?

Apariția inițiala a materialului pe care îl numim astăzi carton a avut loc în 1856. Acesta era folosit cu un singur scop: producerea și susținerea pălăriilor înalte.

Abia 15 ani mai târziu a fost patentat și cartonul ondulat, care a devenit rapid unul dintre principalele materiale folosite la ambalaje. Dat fiind faptul că în acea vreme nu existau folii cu bule, cartonul ondulat era destinat împachetării sticlelor și a lămpilor, pentru a le păstra în siguranță.

Transformarea cartonului ondulat în cutii de carton a avut loc abia câțiva ani mai târziu, când Robert Gair a reușit să inventeze din greșeală cutia pe care o folosește astăzi aproape toată lumea.

Până să realizeze toată lumea că aceste cutii din carton sunt ideale pentru ambalarea tuturor produselor, nu a mai trecut mult timp. Dacă la început, cutiile din carton erau folosite doar pentru ambalarea pieselor din ceramică, ulterior, din ce în ce mai multe industrii au descoperit aceasta minune, atât de simplă.

Fermierii au înlocuit cu succes cutiile din lemn, cu aceste cutii din carton, iar industria alimentară a preluat încet, încet cartonul pentru a produce ambalaje pentru extrem de multe alimente.

Cum producem astăzi cutii din carton?

Evident, este produs la nivel industrial, existând mașini mari special dedicate acestui element. Aceste mașini pot produce până la 500 de metri de carton pe minut. În funcție de scopul cartonului, acesta este testat la lovire, umiditate și la alți factori de acest fel, în așa fel încât să se asigure faptul că poate proteja toate produsele pe care le ambalează.

Astăzi, cutiile din carton sunt elemente care ne însoțesc aproape peste tot în viață. De la sticlele de lapte, realizate din carton, până la cutiile de pizza sau cutiile în care vin ambalate electrocasnicele și electronicele pe care le folosim, toate ne ajută să ne dezvoltăm. Așadar, deși nu ai spune că o simplă cutie este esențială pentru viața noastră, aceasta are o contribuție uriașă în dezvoltarea unui număr foarte mare de industrii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.