Pungi ziplock pentru conservarea semințelor

Vă întrebați cum ați putea să folosiți pungi ziplock pentru depozitarea semințelor? Foarte ușor. Vă prezentăm mai jos câteva sfaturi despre cum puteți păstra semințele în cele mai bune condiții folosind aceste pungute cu fermoar. 
  
 A venit primăvară, anotimpul când natura prinde viață și ieșim în grădină pentru a planta răsaduri de flori sau legume. Veți avea nevoie de semințe. Fie că anul acesta le veți folosi pe cele cumpărate direct din comerț, fie că aveți deja semințe recoltate de anul trecut, credem că este un moment potrivit pentru a afla câteva lucruri interesante despre cum puteți depozita semințele în cele mai bune condiții, folosind pungile ziplock. 
  

Pungi ziplock – de ce sunt utile în conservarea semințelor? 

  •  Sunt practice. Le depozitați ușor; nu ocupă spațiu. 
  •  Feresc semințele de umiditate.  
  •  Sunt ieftine și la îndemână. 
  •  Puteți vedea prin ele. 
  •  Puteți scrie pe ele detalii privind data recoltării sau denumirea plantei. 
  •  Vă permit să vă organizați mai bine în ceea ce privește păstrarea semințelor.  
  •  Sunt ușor de folosit. 

9 sfaturi de conservare a semințelor in pungi ziplock

  1. Indiferent de locul în care păstrați semințele, acesta trebuie să fie uscat și rece. Asta pentru că umiditatea și căldura sunt factori ce le reduc drastic termenul de valabilitate. 
  2. Păstrați semințele în pungi ziplock. O altă soluție ar fi să folosiți borcane cu capace închise etanș.  Frigiderul este în general cel mai bun loc pentru a păstra semințele.  
  3. Dar țineți-le departe de congelator.  
  4. Pentru ca semințele să rămână uscate o perioadă mai lungă de timp puneți două linguri cu vârf de lapte praf într-un șervețel cu patru straturi, împachetați și așezați-le alături de semințe în pungi ziplock. Mai puteți folosi și pachețele de silicagel. Pentru rezultate maxime ar trebui să înlocuiți laptele praf sau pachețelele de silicagel din pungile ziplock la fiecare 6 luni.  
  5. Pentru o bună organizare, puneți împreună semințele recoltate în același an și scrieți pe punguțele cu fermoar data. Cele mai multe semințe rezistă în medie 3 ani și le veți putea recunoaște ușor atunci când trebuie să le plantați.  
  6. Când vreți să plantați semințele, scoateți recipientele (pungi ziplock, borcane, sticle) cu semințe din frigider și lăsați-le închise până când acestea se încălzesc la temperatura camerei. În caz contrar, umezeaza din aer va condensa pe semințe, astfel că acestea se vor lipi unele de altele.  
  7. Dacă recoltați semințe din propriile culturi, puneți-le pe un ziar sau pe o hârtie și lăsați-le la uscat, la aer, cel puțin o săptămâna. Notați pe ziar de la ce plante provin semințele ca să nu le încurcați. Împachetați semințele uscate în plicuri, pungi mici de hârtie sau de plastic (ar trebui să fie perfect uscate pentru ca umezeală să nu pătrundă înăuntru) și etichetați-le cu denumirea plantei, data și orice alte informații relevante. Rețineți că dacă veți dori să recoltați și să depozitați propriile semințe, va fi nevoie să plantați soiuri cu polenizare liberă, nu hibrizi.  
  8. După recoltare, semințele se mai pot usca pe prosoape de hârtie. Când se vor usca se vor lipi de prosop, iar mai departe va trebui să le rulați ușor pentru a le păstra.
  9. Când vreți să le plantați, rupeți câte puțin din prosopul de hârtie și așezați semințele direct așa în pământ.  

Pentru pungi ziplock dimensiuni mici de 40x60mm click aici

Succes la plantare și recoltă bogată! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.