Ambalajul fructelor şi legumelor – 3 puncte importante

Ambalajul reprezintă un factor cheie în distribuţia fructelor şi legumelor. De aceea, nu trebuie niciodată neglijat.

Ambalajul pentru distribuţia fructelor şi legumelor

1. Recipientele. Trebuie să permită aşezarea corespunzătoare pentru legume şi fructe astfel încât să fie uşor de manipulat şi de transportat. De asemenea, fructele şi legumele trebuie să se potrivească bine în interiorul ambalajului, cu puţin spaţiu rămas nefolosit. Legumele şi fructele mici care sunt sferice sau alungite (cum ar fi cartofii, ceapă sau merele) pot fi ambalate utilizând eficient o varietate de cutii, lădiţe sau alte caserole de forme şi mărimi diferite.

Cu toate acestea, ambalajul pentru multe legume şi fructe cum ar fi sparanghelul, fructele de pădure sau fructele moi trebuie să fie special conceput. De obicei ambalajele pentru legume şi fructe proaspete nu ar trebui să depăşească 20-22 kg cu tot cu conţinut. În acest mod ele sunt relativ uşor de manipulat de către cumpărători. Containerele pentru fructe şi legume proaspete vrac ce sunt mutate cu ajutorul stivuitoarelor cântăresc maxim 540 kg. 

2. Protecţie. Ambalajul trebuie să protejeze produsele împotriva deteriorării mecanice şi a condiţiilor de mediu necorespunzătoare în timpul manipulării şi distribuţiei. Cumpărătorii de legume şi fructe proaspete care sunt nevoiţi să cumpere produse având ambalajul deteriorat, rupt sau incomplet se gândesc automat că producătorul şi vânzătorul nu au acordat suficientă atenţie manipulării conţinutului.

Ambalajele fructelor şi legumelor proaspete trebuie să fie suficient de robuste pentru a rezista pe timpul ambalării, depozitării şi transportului (spre piaţa de desfacere). Deoarece aproape toate ambalejele legumelor şi fructelor sunt paletizate, cei care produc containerele, cutiile şi recipientele ar trebui să le facă suficient de fiabile încât să reziste la stivuire, temperatură scăzută şi umiditate mare. Deşi costul materialelor de ambalare a crescut puternic în ultimii ani, din păcate au apărut pe piaţă şi producători de ambalaje care nu pun preţ pe calitate.

Distribuitorii şi cumpărătorii încep să fie mai selectivi şi nu mai tolerează recipientele, cutiile, caserolele care se deteriorează uşor din cauza manipulării sau a umidităţii. Fructele şi legumele proaspete destinate pieţelor de export trebuie ambalate în containere extrem de robuste şi rezistenţe. Unele fructe şi legume pot necesita ambalaje speciale, de anumite dimensiuni, de aerisire etc. Pagubele rezultate din cauza recipientelor neadecvate care cedează la anumite condiţii ambientale sau în timpul manipulării reprezintă cauza principală pentru care cumpărătorii refuză să cumpere produsele sau se arată nemulţumiţi de achiziţia făcută.

Fiecare tip de legume şi fructe are propriile cerinţe de temperatură şi umiditate. Astfel că ambalajul trebuie să fie cât mai eficient, să asigure un mediu optim pentru ca durata de valabilitate a legumelor şi fructelor să fie una cât mai mare. Ambalajul poate fi prevăzut cu materiale speciale pentru încetinirea pierderii de apă din produse, materiale izolante pentru a feri legumele şi fructele de căldură, garnituri din plastic care să asigure un mix favorabil între oxigen şi dioxid de carbon. 

3. Identificare. Ambalajul trebuie să furnizeze informaţii utile cumpărătorului şi să îl ajute pe acesta să-l anticipeze cât mai corect. Se obişnuieşte (iar uneori este obligatoriu) ca ambalajul să furnizeze informaţii cum ar fi numele produsului, marca, dimensiunea, calitatea, varietatea, greutatea netă, numele producătorului, tara de origine etc. Mai nou ambalajele conţin informaţii nutriţionale, reţete, precum şi alte informaţii care se adresează în mod express consumatorilor. 

 

Căutaţi ambalajul perfect pentru fructele şi legumele pe care le produceţi? Noi vă putem ajuta – contactaţi-ne acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.