Carton ondulat – ambalaj pentru legume şi fructe proaspete

Când vorbim despre carton ondulat avem în vedere că acesta poate fi produs în mai multe stiluri şi cu grade diferite de rigiditate. Datorită versatilităţii şi costurilor relativ reduse, cartonul reprezintă în prezent cel mai folosit material pentru ambalarea legumelor şi fructelor proaspete…cel mai probabil lucrul acesta se va întâmpla şi în viitor, mai ales dacă ne gândim că în ultimii ani rezistenţa şi durabilitatea cartonului ondulat s-au îmbunătăţit.

Cel mai adesea cartonul ondulat este format din trei sau mai multe straturi. Pentru a fi considerat carton, hârtia trebuie să fie mai groasă de 0.2 mm (0.008 inch). Cartonul se diferenţiază în funcţie de greutate şi grosime. Cel de culoare maro este foarte rigid şi poate să conţină câteva fibre sintetice, pentru creşterea rezistenţei. De asemenea poate conţine şi alte materiale care să-i confere o rezistenţă mai mare şi care să-l facă să fie uşor de imprimat.

Cele mai multe tipuri de carton ondulat conţin fibre reciclate. În unele state se stabileşte prin lege o cantitate minimă de material reciclabil care să fie folosit în procesul de producţie al cartonului. În viitor specialiştii se aşteaptă ca acest procent să crească. Testele arată că acele cutii de carton ondulat realizate din pastă complet reciclată au o rigiditate mai mare cu 75% faţă de fibrele folosite pentru prima dată. Prin urmare, utilizarea fibrelor reciclate pentru obţinerea cartonului vor duce inevitabil la cutii cu pereţi mai groşi. 

Cutii din carton ondulat

Pentru legume şi fructe proaspete se foloseşte de obicei carton ondulat cu două feţe. Acesta este produs prin  intercalarea unui strat de carton ondulat cu o căptuşeală interioară şi exterioară din hartie-carton. Căptuşeala interioară şi cea exterioară pot fi identice sau stratul exterior poate fi pretiparit sau acoperit special pentru a fi mai bine imprimat. S-au găsit soluţii şi pentru creşterea rezistenţei la umezeală a stratului interior.

Temperatura scăzută şi umiditatea crescută reduc rezistenţa ambalajelor din carton ondulat. Dacă recipientul nu este tratat în mod special, umezeala absorbită din mediul înconjurător şi din conţinut îi pot reduce rezistenţă cu până la 75%. Mai nou pe ambalajele din carton ondulat se aplică straturi speciale din ceară şi plastic pentru a reduce substanţial efectele umezelii. 

Ambalajele din carton cerat (ceară reprezintă aproape 20% din greutatea fibrelor) se folosesc pentru o varietate de legume şi fructe care trebuie ţinute la rece. Cu toate acestea, principala obiecţie împotriva lor este faptul că după utilizare, ambalajele nu se pot recicla şi sunt refuzate în depozitele de deşeuri reciclabile. Deja mai multe state au introdus taxe suplimentare pentru ambalajele din carton cerat. Specialiştii spun că ceară va fi înlocuită de material plastic. 


PAFF Fabrica de ambalaje vă pune la dispoziţie o mulţime de soluţii pentru ambalarea fructelor şi legumelor proaspete. Fiind producători de cutii, soluţiile noastre se axează pe folosirea cartonului în distribuirea fructelor şi legumelor. Testaţi şi dumneavoastră aceste cutii atât de rezistente şi versatile. Contactaţi-ne pentru o ofertă personalizată

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.