De ce există nevoia de ambalare?
Nevoia de ambalare e normală și o avem prezentă în viața de zi cu zi chiar dacă nu îi acordăm un credit prea mare. Însă atunci când trebuie să te muți sau să trimiți un pachet, aceasta devine indispensabilă. Chiar dacă pare un proces deosebit de simplu, pentru a putea proteja toate produsele pe care le ambalezi, trebuie să respecți o mulțime de reguli.
Ambalarea este necesară pentru o mulțime de activități și motive. Aceasta închide și protejează produse care urmează a fi distribuite, ajută la depozitarea elementelor pe care nu le folosești în casă, la depozitarea produselor pe rafturile magazinelor sau chiar la vânzarea unui anumit produs.
Atunci când împachetarea este folosită pentru protecția unui produs pus la vânzare, modul de împachetare poate fi un adevărat instrument de marketing, cutiile putând să conțină imagini, mesaje și informații.
Așadar, în câteva cuvinte simple, ambalarea ajută la protecție, la depozitare, la păstrare, la transport, la informare și chiar la vânzări.
O scurtă istorie despre ambalare.
Ca orice altă activitate și orice alt element din viața noastră, ambalarea are o istorie și în ciuda simplității procesului, istoria este destul de bogată. Astfel, pentru a descoperi rădăcinile acestei activități, trebuie să mergem până în antichitate, atunci când materialele naturale erau principalele elemente folosite la ambalarea și protecția diverselor produse valoroase. Arheologii au găsit destul de multe coșuri din păpuriș, genți țesute și vase din lut, care arată exact modul în care strămoșii noștri își păstrau alimentele și diversele elemente de valoare.
Procesul de ambalare cu hârtie este mult mai recentă. Astfel, prima atestare a unor obiecte ambalate în hârtie este din 1035, când un călător din Persia a scris că în Cairo, i s-au vândut legume și condimente învelite în hârtie.
Protecția produselor la ambalare.
O ambalare corectă a unui produs, îi poate oferi atât protecție împotriva elementelor naturale, cum ar fi oxigenul, vaporii de apă sau firele de praf, cât și protecție împotriva șocurilor fizice, care ar putea duce la distrugere sau la deteriorare. În funcție de produsul care se află în pachet, diversele tipuri de protecție sunt fie mai importante, fie mai puțin importante. Spre exemplu, în cazul produselor farmaceutice este deosebit de important să existe o protecție cât mai bună împotriva apei, a oxigenului și a elementelor microscopice, în timp ce, în cazul produselor din sticlă, protecția fizică, împotriva șocurilor mecanice, a temperaturii ridicate sau a vibrațiilor, este mult mai importantă.
O altă protecție, importantă pentru majoritatea produselor, este protecția împotriva manipulării. În cazul produselor de larg consum, există șansa să fie manevrate de zeci, sau chiar sute de oameni, până să ajungă la destinație. Un ambalaj corect, poate îndepărta orice risc survenit din acest lucru și îi poate oferi beneficiarului final un produs de cea mai bună calitate.
Ambalarea este, așadar, unul dintre elementele principale ale vieții, ce reușește să susțină societatea mult mai puternic decât am crede inițial.