Rafie şi saci de rafie – pentru ce se folosesc?

Sacii de rafie sunt folosiţi îndeosebi pentru depozitarea şi transportul produselor agricole, cum ar fi produse acvatice, seminţe, fructe, legume, etc. Sacii folosiţi în industria agricolă includ în mod tipic sacii din polipropilenă ţesută pentru hrana animalelor, pentru substanţe de îngrăşământ, pentru legume şi fructe. 

Ambalaje pentru produsele alimentare
Sacii de rafie (comandă aici) sunt folosiţi ca ambalaj pentru alimente cum sunt orezul, faina, porumbul, lintea etc. 

Inginerie geotehnică
Sacii de rafie se utilizează pe scară largă în construcţia lucrărilor de irigaţie, a drumurilor, căilor ferate, porturilor, minelor, clădirilor etc. Având în vedere funcţiile de filtrare, golire, izolare şi anti-infiltratie, sacii de rafie sunt printre cele mai populare materiale geosintetice. 

Turism şi transport
Corturile temporare, parasolarele şi unii saci de voiaj se pot fabica din polipropilenă ţesută. În plus, plasele din rafie se pot folosi ca şi garduri sau despărţituri în timpul construcţiilor. 

Necesităţi zilnice
Sacii de rafie sunt folosiţi aproape de oricine, indiferent dacă vorbim despre lucrători comerciali, agricultori sau agenţi cargo. Întâlnim pungi din rafie în magazine, depozite şi acasă.


Saci de rafie speciali
Sunt folosiţi pentru a servi anumitor scopuri. De exemplu, sacii de rafie rezistenţi la ultraviolete au o protecţie specială şi se degradează mult mai greu, ceea ce înseamnă că au o durată mai lungă chiar dacă sunt depozitaţi în lumina soarelui. 

Produse de control împotriva inundaţiilor
Sacii de rafie au un rol important în reducerea sau prevenirea efectelor negative ale inundaţiilor. Ei se folosesc pe scară largă în construcţia barajelor pe malurile drumurilor sau a căilor ferate. Sacii de rafie umpluţi cu nisip se folosec astfel în toată lumea. 

 

Saci de rafie cu nisip pentru diguri – protecţie împotriva inundaţiilor


Atunci când au loc inundaţii sacii cu nisip sunt deosebit de util pentru dirijarea apelor şi protejarea gospodăriilor. De-a lungul anilor, sacii cu nisip pentru inundaţii au fost fabricaţi dintr-o varietate de materiale, inclusiv din pânză groasă şi polipropilenă. După fabricare, sacii sunt umpluţi cu pământ sau nisip şi sunt aşezaţi strategic astfel încât să protejeze oraşele şi satele împotriva inundaţiilor (mai ales în zonele cu risc mare de inundaţii şi mai ales în perioadele când au loc inundaţii – primăvara, după dezgheţ). Voluntarilor li se arată cum să construiască diguri sau grinduri din saci cu nisip, iar aceste grămezi de saci pot fi observate adesea în apropierea râurilor şi a podurilor. Sunt de nelipsit acolo unde au loc frecvent inundaţii. 

Sacii umpluţi cu nisip au fost folosiţi încă din secolul al 18-lea, când se utilizau în general în scopuri militare. La început erau fabricaţi dintr-o pânză groasă, dar mai apoi s-au produs din polipropilenă plastic. Mai departe erau distribuiţi în zonele cu risc crescut de inundaţii. În străinătate organizaţiile şi întreprinderile se oferă voluntari pentru a trimite saci de nisip în zonele afectate de inundaţii, iar localnicii umplu sacii înainte ca inundaţiile să apară. 

Sacii de nisip şi-au păstrat popularitatea pentru că au trei mari avantaje. Atât sacii cât şi nisipul sau pământul sunt elemente ieftine. Sacii se distribuie rapid pentru că sunt uşori şi se umplu direct acolo unde urmează a fi folosiţi pentru realizarea unui “dig”. După inundaţie sacii se golesc uşor iar apoi sunt la fel de simplu de transportat în altă locaţie. Se pot refolosi şi sunt foarte rezistenţi (chiar dacă au stat în apă). Pentru crearea unor grinduri şi diguri eficiente este necesar ca voluntarii şi cei care participă la umplerea sacilor cu nisip să urmeze întocmai instrucţiunile celor care îi pregătesc în acest sens. 


 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.