Tipuri de ambalaje pentru legume şi fructe proaspete

Există mai multe tipuri de ambalaje pentru legumele şi fructele proaspete. În continuare discutăm despre cele mai utilizate ambalaje din această categorie.

Principalele tipuri de ambalaje pentru legume şi fructe proaspete

Caserole/cutii din celuloză pentru legume şi fructe. Sunt fabricate din pastă de hârtie reciclată şi un liant de amidon. Se folosesc în principal pentru legume şi fructe mici ambalate în cantităţi reduse. Aceste tipuri de ambalaje sunt disponibile într-o varietate de forme şi mărimi şi în general sunt ieftine (mai ales dacă doriţi dimensiuni standard).

Pot absorbi umiditatea de suprafaţă a produselor conţinute, ceea ce reprezintă un avantaj pentru fructele mici şi fructele de pădure care se deteriorează rapid din cauza umezelii. În plus, cutiile din celuloză pentru legume şi fructe sunt biodegradabile, fabricate din materiale reciclate şi reciclabile.

 

Pungi de hârtie şi saci raschel. Cartofii şi ceapă se pot ambala în saci raschel, în diferite cantităţi. La fel varza, citricele şi unele articole de specialitate pot fi ambalate în saci raschel sigilaţi. Sacii de plasă au avantajul că permit fluxul aerului, ceea ce face ca legumele şi fructele să nu mucegăiască din cauza umezelii. Ceapă are nevoie de aer. În plus, sacii raschel fac ca produsele conţinute să fie atractive pentru cumpărătorii care le pot atinge înainte de a le adăuga în coş.

Cu toate acestea, sacii prezintă şi unele dezavantaje. În primul rând sunt greu de paletizat sau de stivuit. Pungile mici nu umplu în mod eficient spaţiul din interiorul containerelor din carton ondulat. Sacii nu sunt atât de rezistenţi la manipulare defectuoasă. Mai mult, produsele ambalate în saci sunt de multe ori percepute de cumpărători ca fiind de calitate slabă. Unii consumatori sunt dispuşi să plătească  în plus pentru alte tipuri de ambalaje premium. 

 

Pungi de plastic. Polietilena este materialul cel mai folosit în ambalarea fructelor şi legumelor proaspete. În afară de faptul că sunt foarte ieftine, maşinile automate de ambalare în pungi reduc şi mai mult costurile de ambalare. Pungile din plastic sunt transparente şi permit cumpărătorului să vadă conţinutul, să-l inspecteze. Apoi, pungile sunt uşor de imprimat. Foliile din plastic sunt disponibile într-o varietate de grosimi şi pot fi astfel concepute încât aerul din interior să fie mai bine controlat (prin găuri de aerisire).

Pungile de plastic respiră pentru a menţine în interior combinaţia optimă dintre oxigen, dioxid de carbon şi vapori de apă. Studiile arată că termenul de valabilitate a produselor proaspete se prelungeşte în mod semnificativ datorită acestei metode de ambalare cu pungi de plastic prevăzute cu găuri de aerisire. 

 

Folie stretch. Reprezintă una din cele mai noi tendinţe în ceea ce priveşte tipurile de ambalaje pentru legume şi fructe proaspete. Folia se foloseşte cu succes în ambalarea cartofilor, a merelor, cepei, porumbului dulce, castraveţilor şi a fructelor tropicale. Folia reduce contracţia, protejează produsele de factorii de contaminare, reduce deterioarea mecanică şi asigură o suprafaţă nemaipomenită pentru lipirea etichetelor de informare. 

 

Cutii/ recipiente/ caserole rigide din plastic. Sunt formate dintr-o bucată sau din două bucăţi (prevăzute cu capac). Ambalajele tip scoică sunt din ce în ce mai populare pentru că sunt ieftine, versatile şi asigură o protecţie excelentă a produselor. Sunt placute la vedere şi se pot reutiliza. Se folosesc în general pentru fructe mici, fructe de pădure, ciuperci etc, dar şi pentru salate. 

Pentru tipuri de ambalaje şi informaţii suplimentare despre ambalarea legumelor şi fructelor proaspete urmăriţi articolele de pe blogul PAFF – comandă materiale de ambalare pentru fructe şi legume aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.