Cu toate că pungile de plastic sunt populare de foarte mulți ani, iată că noile inițiative prevăd limitarea utilizării acestora. Totuși, după cum a dovedit deja istoria recentă, cumpărătorii vor renunța foarte greu la ele.
Pungi de plastic – mic istoric
Asemenea multor invenții din lume, polietilenă, materialul folosit pentru fabricarea pungilor de plastic, a început să fie folosită la sfârșitul erei Victoriene, în 1898. După încă 67 de ani, compania suedeză Celloplast a venit cu un design nou pentru pungile de plastic, cel pe care îl cunoaștem și noi azi.
În ciuda rezistenței și durabilității lor, pungile de plastic nu au fost atât de bine primite la început când persoanele din majoritatea țărilor occidentale preferau să utilizeze în continuare pungile de hârtie tradiționale. Ceea ce i-a convins pe oameni să renunțe ușor la pungile de hârtie și să accepte să utilizeze din ce în ce mai mult pungile de plastic a fost prețul. Exact. Pungile de plastic erau ieftin de produs și în plus mult mai versatile. Oamenii puteau să le utilizeze afară, în condiții de umezeală, unde umila pungă de hârtie ar fi pierdut lesne lupta.
În anii '80 și '90 deja putem vorbi despre o epocă de aur a pungilor de plastic, iar la sfârșitul anului 1985 acestea reprezentau 75% din alegerile cumpărătorilor în supermarketuri. Având în vedere că un număr atât de mare de pungi de plastic se foloseau pe tot Globul, iar populația era în creștere, intensificarea cererii pentru pungi de plastic a început să fie văzută ca fiind dăunătoare pentru mediul înconjurător și nesustenabilă pe termen lung.
Pungi de plastic si ecotaxa de 0.2 lei
Acesta este motivul pentru care în acest moment, după ce faceți cumpărăturile în supermarket și ajungeți la casă sunteți întrebat dacă doriți să cumpărați și pungă de plastic cu 0.2 lei. Autoritățile încearcă astfel să reducă dependența populației de pungile de plastic și să încurajeze cumpărătorii să le refolosească pe cele pe care le au deja.
În România prin anii 2006-2008 în supermarketuri cumpărătorii primeau pungi de plastic gratuite. La sfârșitul anului 2008 se anunța însă că Senatul urma să voteze introducerea ecotaxei de 0.2 lei/ per pungă de plastic. Autoritățile recunoșteau în acel moment că utilizarea pungilor de plastic duce la o poluare excesivă mai ales că o pungă de plastic se aruncă la gunoi în cel mai scurt timp. Un studiu realizat în acea perioadă arăta că un român utiliza o pungă plastic aproape zilnic însă pentru mai puțin de 20 de minute. Până în prezent această campanie de responsabilizare a polulatiei a înregistrat rezultate pozitive însă va mai fi mult de lucru.
Renunțăm sau reutilizăm?
Între timp pe internet au apărut numeroase comparații între pungi de plastic versus pungi de hârtie iar concluzia majorității este: pentru a proteja mediul înconjurător, indiferent dacă folosim pungi de plastic sau pungi de hârtie important este să le refolosim pentru alte cumpărături.
Nu în ultimul rând este recomandat să achiziționam pungi de plastic sau pungi de hârtie de foarte bună calitate pentru ca durata lor de utilizare să fie cât mai lungă. Noi va oferim astfel de solutii – www.paff.ro
Dumneavoastră refolosiți pungile de plastic pentru alte cumpărături?