Ambalajul ca instrument psihologic. Trezește dorințe!

Știați că albinele sunt atrase de cele mai colorate flori? Și noi oamenii ne asemănăm puțin cu albinele dacă ne gândim că avem tendința de a fi atrași de ambalaje care pur și simplu "ne sar în ochi". Iar atunci când facem o achiziție poate fi ușor să ne lăsăm călăuziți de instinctul pentru ceea ce este atractiv și să renunțăm ușor la raționament.

Nu este niciun secret faptul că ambalajul produsului este gândit special pentru a ne trezi interesul pentru ceea ce se află în interior. Imaginați-vă un produs afișat într-un magazin Apple; o mulțime de carcase de plastic frumoase cu diferite pete de culoare. Același sentiment minuat care îl au și copiii atunci când intră într-un magazin de dulciuri.

Marketerii de produs apelează adeseori la psihologi pentru a identifica motivele pentru care un produs poate fi mai îndrăgit în rândul consumatorilor. Ce îi face pe oameni să pună mâna pe un produs aflat pe raft? Cum ar trebui să fie ambalajul? Dar forma? Iată întrebări la care psihologii încearcă să decripteze mintea umană și să înțeleagă preferințele pe care le avem. Sigur că scopul final este de a ne determină să cumpărăm acel produs folosind tehnici persuasive de marketing. Astfel de tehnici pot fi:

  • utilizarea unor culori speciale,
  • texturi,
  • cuvinte
  • forme care ne trezesc rapid interesul și dorința.

În cele din urmă, se pare că factorii psihologici sunt cei ce reușesc să scoată la iveală copilul din noi. Este o reacție naturală. Dacă ambalajele ne incită, ne trezesc dorința și ne conving să cumpărăm produsele, atunci marketerii pot fi liniștiți știind că și-au făcut treaba bine.

De ce există atât de multe lucruri ambalate?

V-ați întrebat vreodată de ce există atât de multe produse ambalate individual? Chiar e nevoie ca bananele să fie împachetate în pungi de plastic? Dar castraveții – chiar e necesar să fie vânduți în săculeți de plastic? Lămâile și portocalele trebuie să fie ambalate în saci raschel? (>>>>>link) ? În cazul în care comercianții vor să le vândă mai bine, atunci răspunsul este "Da". Un ambalaj atractiv ne insuflă mai multă încredere și ne determină să devenim loiali.

Istoria psihologiei ambalajului este bine documentată și se învârte în jurul cuvântului "puritate". În lumea de azi, ambalajul reprezintă un semn al dorinței noastre de puritate.

Ambalajul si forma 

S-ar putea ca inițial să credeți că forma ambalajului nu contează atunci când faceți o achiziție, dar nu este așa. Forma și textura pot avea un impact puternic asupra noastră și ne pot convinge să cumpărăm un produs. Dacă oamenii sunt mai atrași de o formă atipică sau interesantă, cel mai probabil ei vor cumpără produsul în cele din urmă.

Acesta este motivul pentru care în ultimii 13 ani, brandul Evian de apă îmbuteliată a colaborat cu designeri precum Diane Von Fürstenberg și Jean-Paul Gaultier pentru a fabrica sticle frumos proporționate, decorate cu imprimeuri texturate 3d. Apa Envian se vinde cu amănuntul și costă în jur de £7.00. Interesant este că apa din interior nu este diferită de ce oferă Envian în mod normal – la un preț mult mai mic per sticlă de plastic.

În 2013 Coca Cola a lansat în Marea Britanie o cutie "slimline" de 250 ml, cutie menită să vizeze conștiința sănătății. Deloc surprinzător, această cutie subțire este doar foarte puțin mai ieftină în comparație cu cea de 330 ml, vândută de același brand. Dar o astfel de ambalare poate sugera că produsul este mai sănătos.

Ambalajul si importanța culorii

Cea mai evidentă caracteristică a ambalajului, culoarea are cel mai mare potențial de a ne influența percepția vis-a-vis de un produs. Culoarea este clar cel mai simplu mod de a gândi și a crea ambalajul, astfel încât cumpărătorii să-și dorească să pună mâna pe acest produs, să-l așeze în coș și să plătească pentru el.

Mergeți într-un magazin de jucării și veți vedea rafturile pline de culoare. Orice părinte își dă seama că acest lucru este special gândit pentru a-i atrage pe copii. Mergeți apoi într-un magazin de produse naturiste și veți avea o altă priveliște. Toate pachetele sunt decorate în culorii vii, inspiră siguranță și maturitate – inclusiv bronz, nuanțe vegetale și albastru marin. Iar exemplele pot continua. Culorile metalice, gri-urile și albul,nuanțe folosite în pachetele digitale și în produsele de curățare se adresează oamenilor moderni și eficienți. Pastelurile sunt feminine. Nuanțele de neon ce împodobesc sticlele și cutiile de băuturi energizante pot sugera energie, vitalitate și tinerețe.

Ne place să credem că ne bazăm deciziile comerciale pe calitate și preț – iar într-o oarecare măsură lucrul acesta este adevărat. Cu toate acestea, culoarea continuă să influențeze puternic deciziile noastre de cumpărare. Ce cutie de lapte praf ați cumpăra pentru bebelușul dumneavoastră: una colorată în roz neon sau una cu verde strălucitor? Sau ați opta mai degrabă pentru un ambalaj în albastru pal? Din fericire, în marketing se pot testa mai multe idei diferite, prin cercetări de piață specifice. Astfel se minimizează riscul ca un produs să "nu prindă la public".

Vizitați magazinul de ambalaje www.paff.ro pentru inspirație și cele mai bune idei de ambalare a produselor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.