Polistiren expandat – Cum se obține și la ce este util?

Polistirenul expandat reprezintă un produs termoplastic care este foarte ușor, rezistent și care oferă o izolare termică excelentă, lucru ce îl face ideal în construcții și ambalare.

Este printre cei mai mari polimeri de mărfuri produs în toată lumea. Este de fapt o spumă solidă, cu o combinație unică de caracteristici, cum ar fi luminozitate, proprietăți de izolare, fiabilitate și prelucrabilitate excelentă. Se folosește în foarte multe aplicații, cum ar fi pentru izolarea clădirilor, pentru ambalarea produselor alimentare dar și pentru artă.

Polistiren expandat – Aplicații

  1. Construcții și izolare. Plăcile de polistiren expandat reprezintă printre cele mai populare materiale în construcții și izolații. Spuma izolatoare se folosește pentru îmbrăcarea pereților, a acoperișurilor, pentru izolarea pardoselilor și multe altele. Având un raport excelent preț/ performanță, polistirenul expandat se utilizează de asemenea în construcția drumurilor și a pontoanelor. În plus față de aplicarea sa de izolator tradițional în industria construcțiilor, polistirenul expandat se folosește pe scară largă în construcții civile, fundații rutiere, pentru drenaj, izolare fonică de impact, construcții modulare, cărămizi celulare etc. Toate acestea necesită proprietățile mecanice excelente ale polistirenului expandat. Mai mult polistirenul se instalează rapid și se întreține ușor de-a lungul timpului.
  2. Ambalare. Ouă, carne, pește, păsări. Băuturi reci sau mâncare la pachet. Toate aceste produse sunt ambalate în cele mai bune condiții de siguranță în materiale speciale fabricate din polistiren expandat. În acest mod mâncarea nu se alterează atât de ușor ci se conservă mult mai bine. Mai multe rapoarte arată că în țările din Occident doar 2% din mâncarea ambalată în caserole din polistiren expandat și ținută la rece se alterează, comparativ cu 50% din mâncarea ambalată în alt mod în țările în curs de dezvoltare. Nu contează ce doriti să ambalați, pentru că polistirenul expandat s-a dovedit a fi o soluție versatilă și rentabilă atât pentru produse alimentare cât și pentru alte bunuri de consum. Televizoarele scumpe și echipamentele IT sunt transportate în siguranță de la plecarea din fabrică și până la consumatorul final în cutii căptușite cu polistiren expandat. Astfel că polistirenul expandat reprezintă alegerea liderilor de pe piața produselor de electronice.
  3. Alte aplicații. În afară de construcții și ambalare, polistirenul expandat are calități protectoare deosebite și poate fi utilizat la fabricarea căștilor bicicliștilor (pentru că protejează foarte bine capul). Îl mai găsim de asemenea în decorațiuni cu imprimări simple sau reprezentări grafice mai complexe, în diverse sporturi de apă (surf) și alte activități distractive și recreative pentru copii.

Procesul de fabricație

Polistirenul expandat este fabricat dintr-un monomer stiren. Niveluri scăzute de stiren au fost identificate în mod natural în multe plante, fructe, legume, nuci și carne. Polistirenul expandat este un derivat al etilenei și benzenului și se obține printr-un procedeu de polimerizare ce produse granule sferice translucide de polistiren, care au mărimea granulelor de zahăr. Se produce în trei etape:

  1. Pre-expandarea. La contactul cu aburul, agentul de pre-spumare care se găsește în bilele de polistiren (de obicei e vorba despre o hidrocarbură, cum ar fi pentanul) începe să fiarbă iar perlele sunt ușor extinse, ajungând până la 40 sau 50 de ori față de mărimea lor inițială.
  2. Condiționarea. După expansiunea granulelor are loc o perioadă de maturare, cu scopul de a le aduce pe acestea la o temperatură și o presiune de echilibru.
  3. Turnarea. Perlele sunt așezate într-o matriță și sunt din nou reincalzile la abur. Perlele de polistiren pre-expandat se extind în continuare până umplu cavitatea matriței și se îmbină. Bilele de polistiren sunt turnate pentru a forma blocuri sau plăci de polistiren. Când sunt turnate, aproape întregul volum al polistirenului expandat este reprezentat de aer (98%).

 

Căutați plăci de polistiren expandat pentru captusirea cutiilor și protecția produselor? Avem ce vă trebuie!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.