Carton ondulat. Caracteristici si istorie.

Carton ondulat. Caracteristici și istorie.

Carton ondulat cutii ambalaje
Carton ondulat cutii ambalaje

Cu toții am auzit de carton ondulat, este atât de comun încât este foarte greu să ne oprim și să îl analizăm cu atenție. Cu toate acestea, merită atenția noastră, deoarece ne ambalează o mulțime de produse și de mai bine de 140 de ani este una dintre cele mai utilizate soluții în acest sens.

Dupa 1871, când a fost utilizată pentru prima dată hârtia ondulată pe post de ambalaj, de către americanul Albert L. Jones, lumea a cunoscut o evoluție majoră în ceea ce priveșe acest ambalaj, existând astăzi extrem de multe tipuri de carton ondulat și foarte mulți producători la nivel mondial.

Care sunt caracteristicile acestui ambalaj minune?

Cartonul ondulat prezintă o mulțime de caracteristici care avantajează utilizatorul și ajută la dezvoltarea oricarei industrii care implică ambalare și transport.

Astfel, cei care folosesc acest carton, vor putea descoperi că are o capacitate de ambalare superioară altor materiale, lucru datorat volumului de gabarit redus. De asemenea, asigură un grad de protecție foarte mare pentru orice produs ambalat, iar acest lucru este datorat supleței și elasticității pe care le prezintă ondulele. Acestea amortizează orice șoc și frecare care intervine în timpul transportului, absorbindu-le și neutralizandu-le. Din punctul acesta de vedere, recomadăm carton ondulat pentru materialele foarte fragile.

Avantajele cartonului ondulat.

Avantajele pe care le prezintă acest ambalaj nu țin însă doar de modul în care este construit. Fiind vorba de hârtie, practic, este un mediu excelent pentru promovarea produselor. Suprafețle plane pe care le prezintă cartonul ondulat, sunt pretate pentru imprimări în culori și pentru printarea unor elemente de informare. Astfel, reclama pe un astfel de ambalaj devine mult mai facilă decât în cazul reclamei pe cutii de lemn.

Dacă toate caracteristicile de mai sus au fost destul de convingătoare, cu siguranță, economia financiară pe care o generează, este cel mai important element apreciat de către producători și afaceriști.

Cutiile de carton ondulat se pliază cu ușurință, ceea ce înseamna spațiu mai puțin ocupat, deci un volum mult mai mare de cutii transportate. Costul producției este, de altfel, mult mai mic decât în cazul cutiilor de lemn. Astfel, cel care își ambalează produse în cutii de carton ondulat scoate de până la 4 ori mai puțini bani din buzunar decât o persoană care optează pentru cutii din lemn.

Un alt aspect financiar este dat de faptul că materialul poate fi recuperat 100% prin reciclare, fiind și deosebit de ecologic. Colectarea sa sub formă de maculatură este o prioritate la nivel mondial și protejează extrem de mult mediul înconjurător.

Dacă se dorește un carton ondulat care să arate foarte bine, se poate înnobila cu adaosuri diverse care conțin rășini sintetice, microceruri cu proprietăți hidrofobe sau alte structuri care pot îmbunătați modul de ambalare.

Cu toate aceste proprietăți însă, cartonul ondulat rămâne una dintre cele mai interesante, dacă nu cea mai interesantă metodă de ambalare și reușește să se extindă de la an la an pe piețe din ce în ce mai noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.